divendres, 4 de novembre del 2011

LA FAMÍLIA

El concepte de família en època romana era diferent al que tenim avui en dia. Evidentment era de tipus patriarcal. El pater familias és l'amo i senyor de persones i béns (que inclouen els esclaus, serui). A casa (domus), sobretot si té una certa posició, rep els seus subordinats (clientes), que poden ser gent que li deu favors (o diners), hi xerra tranquil·lament o se'n va amb ells a relaxar-se prenent-se un bany o "descarregant" mentre tanquen un tracte (a les latrinae). La mater, la seva sponsa, s'ocupa dels nens, de l'administració de la casa, de les compres, que els esclaus facin la seva feina. Amb el temps, alguns esclaus de confiança poden comprar la seva llibertat (i convertir-se en liberti).
Pel que fa a les relacions de parentiu i les paraules per designar-lo, eren una mica diferents de les nostres. Els parents per part de pare i de mare reben noms diferents.
Escolta l'explicació i pren-ne apunts.
Activitats:
1. Fes el teu arbre genealògic, incloent-hi els noms de parentiu en llatí, fins als teus besavis (proaui).
2. Busca a la Wikipedia (en castellà) l'article "nombres romanos", i després de llegir-lo atentament (se'n faran preguntes el proper dia), inventa't un nom llatí ben sonor i ben maco per a tu mateix/a.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada